
2η Συνάντηση του έργου URBANFLOODS
2η Συνάντηση του έργου URBANFLOODS – 8–9 Απριλίου 2025 | Ριέκα, Κροατία
Η 2η Συνάντηση του έργου URBANFLOODS (Προώθηση της Αστικής Ανθεκτικότητας μέσω ενός Ολοκληρωμένου Προηγμένου Συστήματος Λήψης Αποφάσεων για τον Έλεγχο των Πλημμυρών), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg VI-B IPA Αδριατικής Ιονίου 2021‐2027 και συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (UOWM), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 8–9 Απριλίου 2025 στη Ριέκα της Κροατίας. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από τον εταίρο Rijeka Development Agency PORIN Ltd. (RDA PORIN) και συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), διεξήχθη σε υβριδική μορφή και συγκέντρωσε εκπροσώπους από τους έντεκα εταίρους του έργου που προέρχονται από οκτώ χώρες της περιοχής Αδριατικής–Ιονίου. Οι εταίροι είναι: ΠΔΜ(Επικεφαλής Εταίρος) και Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) από την Ελλάδα· Hydrowater-Albania (HydrowaterAL) από την Αλβανία· Hydro-Engineering Institute Sarajevo (HEIS) από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη· Ss. Cyril and Methodius University in Skopje (FCSE-UKIM) και Center for Knowledge Management (CKM) από τη Βόρεια Μακεδονία· Macerata Municipality (MC) και SVI.MED. EuroMediterranean Center for the Sustainable Development (SVIMED) από την Ιταλία· Development Centre Murska Sobota (DCMS) από τη Σλοβενία· Regional Development Agency Backa Ltd. Novi Sad (RDA Backa) από τη Σερβία· και ο φορέας φιλοξενίας, RDA PORIN, από την Κροατία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης δύο συνεργαζόμενοι εταίροι: η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνεργαζόμενος εταίροι του Επικεφαλής Εταίρου (ΠΔΜ), και το Public Institution for Protected Area Management in the Primorje–Gorski Kotar County (JU Priroda), συνεργαζόμενος εταίρος του RDA PORIN.
Η συνάντηση ξεκίνησε με μια συνολική παρουσίαση της προόδου του έργου από το ΠΔΜ, εταίρο-επικεφαλής του έργου, εκπροσωπούμενο από την Καθηγήτρια Μαλαματή Λούτα, Αντιπρύτανη Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων, και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών. Η Καθ. Λούτα παρείχε ενημέρωση για τον συντονισμό και τη χρηματοοικονομική διαχείριση του έργου και προέδρευσε βασικών στρατηγικών συζητήσεων. Ακολούθησε ανασκόπηση της χρηματοοικονομικής προόδου και συζήτηση σχετικά με τροποποιήσεις του έργου. Οι τεχνικές συνεδρίες της ημέρας επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση της προόδου συλλογής δεδομένων από τις πιλοτικές περιοχές και στην παρουσίαση των μεθόδων μοντελοποίησης πλημμυρικών φαινομένων. Παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους εταίρους HydrowaterAL και HEIS, οι οποίοι παρουσίασαν τις μεθοδολογίες και τα έως τώρα αποτελέσματα και από τους εταίρους σχετικά με την πορεία των δράσεων στις πιλοτικές περιοχές. Η συνεδρία συνεχίστηκε με τη συμβολή του FCSE-UKIM, ο οποίος παρουσίασε τον σχεδιασμό της κεντρικής γεωχωρικής βάσης δεδομένων (GIS database) και εστιακές πτυχές της του Συστήματος Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (ΣΥΛΑ), που αποτελούν βασικά συστατικά του Έργου.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την παρουσίαση του συνεργαζόμενου εταίρου JU Priroda, ο οποίος παρουσίασε τη βιοποικιλότητα και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του ποταμού Rječina, της πιλοτικής περιοχής στην Κροατία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεδρία για την εναρμονισμένη βάση γνώσης URBANFLOODS KNOWBASE, όπου κάθε χώρα παρουσίασε την εθνική της συμβολή στην κοινή ανάπτυξη της βάσης γνώσης σχετικά με τις υφιστάμενες πολιτικές και μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών. Το SVIMED, ως υπεύθυνος εταίρος Επικοινωνίας του έργου, παρουσίασε τις τελευταίες ενέργειες προβολής, διάδοσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου, περιλαμβανομένων δράσεων δημοσιότητας και δικτύωσης με θεματικές πρωτοβουλίες.
Η συνάντηση συνεχίστηκε με ενημέρωση για τα επόμενα βήματα, τις υποχρεώσεις αναφορών, τον χρονοπρογραμματισμό των επόμενων δράσεων και τον προγραμματισμό της επόμενης συνάντησης έργου. Η επίσημη λήξη πραγματοποιήθηκε με τη διεξαγωγή της 2ης Συνεδρίασης της Οργανωτική επιτροπής (Steering Committee) του Έργου, η οποία διασφαλίζει την ορθή διακυβέρνηση του έργου και τον συντονισμό των εταίρων.
Αμέσως μετά, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην επιτόπια δράση “Walk & Talk”, υπό τον συντονισμό της συλλογικότητας Urbanisepare, με στόχο την περιήγηση στην πιλοτική περιοχή του ποταμού Rječina. Η επίσκεψη περιλάμβανε στάσεις στην πηγή Zvir και στο πρόσφατα ιδρυθέν εκκολαπτήριο καινοτομίας Sinergana, προσφέροντας στους εταίρους ουσιαστική κατανόηση του τοπικού υδρολογικού πλαισίου και των σχετικών προκλήσεων.
Η δεύτερη αυτή συνάντηση αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του URBANFLOODS, επιβεβαιώνοντας τη συλλογική δέσμευση των εταίρων για ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διακρατικής συνεργασίας για την πρόληψη και διαχείριση των πλημμυρικών κινδύνων στην περιοχή της Αδριατικής–Ιονίου.
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: https://urbanfloods.interreg-ipa-adrion.eu/
Το παρόν έχει παραχθεί με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και των αρχών του Προγράμματος IPA ADRION.