AGRO – TOUR

Νέες τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις σε σχέση με την Αγροδιατροφή και τον Τουρισμό για την ενίσχυση της περιφερειακής αριστείας στην Δυτική Μακεδονία (AGRO – TOUR)

Πακέτο Εργασίας 2: Ευφυές Σύστημα Βελτιστοποίησης Καλλιέργειας Φασολιού στα πλαίσια της Γεωργίας Ακριβείας – ΒΕΛΟΣ

Η πράξη AGRO-TOUR εστιάζει στους τομείς αγροδιατροφής και τουρισμού, συμπεριλαμβάνοντας δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στις προτεραιότητες της Στρατηγική Περιφερειακής Έξυπνης Εξειδίκευσης της περιφέρειας, και παράλληλα συνδράμουν στην ανάπτυξη σύγχρονων ερευνητικών υποδομών με στόχο την ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας και την προώθηση της αριστείας στην περιφέρεια. Στις δράσεις της πράξης περιλαμβάνονται η βιοοικονομία σε σχέση με την αγροδιατροφή, ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών γεωργίας ακριβείας και έξυπνης κτηνοτροφίας, ενώ στο πεδίο του τουρισμού η μελέτη των πολιτικών τουρισμού στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών μικτής πραγματικότητας και σοβαρών παιγνίων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού (περιπατητικός/θεματικός τουρισμός) και την προαγωγή του σύγχρονου πολιτισμού.

Στα πλαίσια της «ΕΕ2. Γεωργία Ακριβείας» θα επιχειρηθεί κεφαλαιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων στον τομέα των IoT και των δικτύων LPWAN για την δημιουργία ενός έξυπνου οικοσυστήματος γεωργίας ακριβείας. Η βιωσιμότητα αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων επιτάσσει τη μεταστροφή τους από τη μεγιστοποίηση κέρδους στη μείωση κόστους παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην παραγωγική διαδικασία επιτρέπει την παρακολούθηση- καταγραφή κρίσιμων παραμέτρων, την επεξεργασία-αξιοποίησή τους για την παραγωγή νέας γνώσης και υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, συμβάλλοντας στην ορθολογική διαχείριση του κύκλου παραγωγής. Η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων αυτοματοποιημένης διαχείρισης και μιας νέας καινοτόμου αλυσίδας προστιθέμενης αξίας που θα βασίζεται στην ποιότητα και ιχνηλασιμότητα των προϊόντων αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι τεχνολογίες IoT, αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων, ρομποτικών μηχανισμών και μηχανικής μάθησης, θα βελτιστοποιούν τη χρήση φυτοπροστασίας και χημικών στη γεωργία. Το «έξυπνο οικοσύστημα» θα αποτελείται από α) ένα καινοτόμο και εύκολο-στην-εγκατάσταση και στη παραμετροποίηση δίκτυο LPWAN, β) αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης drones γ) ασύρματους αισθητήρες ενεργειακής αυτονομίας για δειγματοληψία σε πραγματικό χρόνο, δ) ρομποτικούς μηχανισμούς ε) πλατφόρμα συλλογής δεδομένων, συσχέτισης τους με ανοιχτά δεδομένα, επεξεργασίας, ανάλυσής, δημιουργίας προγνωστικών μοντέλων και συστήματος πρόβλεψης ποιοτικής και ποσοτικής μεταβολής της παραγωγής και υποστήριξης λήψης έξυπνων αποφάσεων που αφορούν στη χρήση φυτοφαρμάκων – λίπανσης. Τέλος, η προτεινόμενη πλατφόρμα, παρέχει διαρκή έλεγχο της ποιότητας και της ιχνηλάτησης των προϊόντων επιτρέποντας την ολοκληρωμένη διαχείριση. Η πιλοτική εγκατάσταση του συστήματος σε επιλεγμένα αγροτεμάχια, θα συμβάλλει στην μελλοντική εφαρμογή σε μεγαλύτερη κλίμακα για την αύξηση της επιχειρησιακής διαδικασίας λήψης αποφάσεων φυτοπροστασίας – λίπανσης.

                       

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2

  1. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
    • Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών
    • Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών
    • Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Βελτιστοποίησης
  2. Τμήμα Γεωπονίας

ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020, Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, Άξονας προτεραιότητας 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας», Τίτλος Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας

Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2023